כמה יעלה לי פורים

שאלה: נראה לי שפורים יעלה לי הרבה כסף – ואין לי כל כך לבזבז. מה המינימום שאני חייב להוציא על פורים?

תשובה:

1. מצוות "זכר למחצית השקל". בתענית אסתר נוהגים לתת שלוש מטבעות של חצי שקל, ונוהגים לתת אותם לאירגוני צדקה וישיבות וכדו' (והמהדר במצוות ודאי תורם לתנועת "תורה אחרי צבא"). למרות שיש אומרים שצריך לתת את השווי של עשרה גרם כסף טהור, מכל מקום יש שכתבו שדי במטבע אחד של חצי (שקל). אך אם אין לך מנהג אחר, ראוי לתת שלוש מטבעות של חצי שקל (עד כאן 1.50 ₪ ).
2. קריאת המגילה. בלילה וביום – חינם בכל בית כנסת.
3. סעודת פורים. בלילה ירבה קצת בסעודה. (תוסיף ופלה אחד לסעודתך הרגילה – 75 אגורות. ותזכור את מה שחסכת כשלא קנית אוכל לתענית אסתר!). ביום, שזה עיקר קיום המצוה, יש "מצוה להרבות בסעודת פורים, ובסעודה אחת יוצאים" (שו"ע או"ח תרצה). תעשה מאמץ לקבל הזמנה לחברים, אז זה חינם, ואם לא אוהבים אותך, תקנה לחמניה ושוקו (4.50 ₪).
4. "חייב איניש לבסומי בפוריא". קיום המצוה הוא רק ביום ולא בלילה. יש מחלוקת הפוסקים אם חייבים להיות מבוסם כל היום, או מספיק להגיע לזה פעם אחת במשך היום. תסמוך על המקלים (בקבוק יין זול – 20.00 ₪, אם אין לך חבר חבדניק שיזכה אותך במצוה חינם).
5. מתנות לאביונים. קיום המצווה רק ביום פורים, אבל בלילה (או בכל זמן לפני פורים) אפשר למנות שליח שהוא יתן למחרת. מעיקר הדין "רשאי ליתן מאכל או מעות … ובחידושיו כתב הריטב"א אפילו שתי פרוטות, "דשוה פרוטה חשובה מתנה אבל לא בפחות" (משנה ברורה סימן תרצד ס"ק ב). יש שווה פרוטה במטבע של 10 אגורות. לשני עניים – סה"כ 20 אגורות). זהו מדינא אבל באמת מוטב להרבות במתנות לאביונים מלהרבות בסעודתו ובמשלוח מנות לרעיו, שאין שמחה גדולה ומפוארה אלא לשמח לב עניים, יתומים ואלמנות, ודומה לשכינה, שנאמר להחיות רוח שפלים ולהשיב לב נדכאים [רמב"ם]. לכן, תעשה חשבון כמה אתה מוכן לבזבז על עצמך – נו, באמת… כמה הייתה מוכן לשלם לקבל פני השכינה, אה?
6. משלוח מנות. תשלח ביום, שני סוגי מאכל או שתייה לאדם אחד. צריך שיהיו דברים ראויים לאכילה בלי עוד תיקון. (תמתין עד שיתנו לך, אז תיתן מה שקבלת לאדם אחר – 0.00 ₪. וכל המרבה, הרי זה משובח, אבל לא על חשבון מתנות לאביונים.
סה"כ עלות הפורים 26 שקלים ו-95אג'.

לעוד שאלות של הרב ספרלינג

Scroll to Top